Brug af Cookies
Denne hjemmeside anvender cookies til statistik og indstillinger. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du dette. Klik og læs mere.
OK

Juleaften har du ikke råd til svipsere

Julen handler ikke om nyskabelse, eksotisk mad eller at ’tænke ud af boksen’. Tværtimod. Det handler om traditioner. Og det, vi ved virker. De klassiske valg. Sådan er det også, når det kommer til vin. Amarone. Ripasso. Det er kendte navne, og der er en grund til, at de holder ved. Kvalitet og erfaring fornægter sig ikke. Og når familien kommer på besøg, imponerer det stadig, når du viser, at du ved, hvad kvalitet er. Omvendt er der flere, som lægger sig tæt, tæt op af de store, gamle vine.

Tilsammen betyder det, at dine største, tungeste og mest smagsintense vine skal frem. Du og de 3,6 millioner andre danskere, der spiser and juleaften, bør tænke i retning af vin fra varmere himmelstrøg, hvor frugten modner effektivt og giver masser af alkohol og sødmefulde toner til vinen.

Her er mine forslag:

Côtes du Rhône og Châteauneauf-du-Pape 

Det kan være den sydlige del af den franske Rhône-dal, hvor både Côtes du Rhône-vinene og de lidt dyrere »cruer« som for eksempel Cotes Du RHone og Châteauneauf-du-Pape altid bringer glæde på julebordet.

Anden kan også skylles ned med amarone eller ripasso, som godt nok er produceret i det relativt kølige Norditalien, men som har sødmen fra den tørring af druerne, som italienerne kalder »appassimento«(de også her.

Zinfandel, Eller det der ligner. (Frontier Red

Californisk zinfandel,  eller det der ligner, som vores populære Frontier , Eller en Malbec med tanniner eller en australsk shiraz med solbær, viol og lakrids er også sikre andevalg.

Vine med et velvoksent indhold af alkohol er godt til risalamanden

Vi danskere elsker den ret banale kombination af mælkekogte polerede ris, flødeskum, vanilje, sukker og mandler. Allerhelst skal den serveres med lun sovs af sødet og jævnet kirsebærsaft med en vis mængde hele bær og en enkelt hel mandel, som vi jager, til vi er ved at sprænges.

Retten defineres af flødens fedme, mandlernes sprøde knæk og vaniljens parfume. Men så snart kirsebærsovsen hældes over, sendes smagen et helt andet sted hen, og så er det ikke altid lige let at være vin. En kommerciel kirsebærsovs indeholder 300-400 gram sukker per liter, og det bliver værst for den, der prøver at matche det med tilsvarende restsukkerindhold i vinen.

Kirsebærsovsen kræver sødme i vinen

Men noget sødme i vinen skal der til, og den skal også helst kunne matche kirsebærsovsen. Og så fungerer vine med et velvoksent indhold af alkohol rigtigt godt til den søde, lune sovs.

Overvej en tawny eller rubystil, så som vores Six Grapes fra Graham's eller en italiensk recioto

Hvis du foretrækker portvin (100 g sukker per liter og 20 procent alkohol) som afslutning på julemiddagen, bør du overveje, om du skal vælge den nøddeagtige, komplekse tawny-type, der fungerer bedst til selve fløde, mandler og vanilje, eller den frugtige, røde ruby-type, som passer bedst til kirsebærsovsen.

Måske er løsningen at have en flaske af hver? Alternativt kan du flotte dig med en italiensk recioto – amaronens søde fætter. Den er en smule dyr i drift, men hvem er ikke det i december?

KOM NED I BUTIKKEN OG SMAG DE FORSKELLIGE UDGAVER

Viser 1 - 10 af 10
  • Vis her
    DKK 75,00 v/6 stk.
    DKK 85,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    5 GLAS - UGENS VIN af Thomas Ilkjær i Politiken som skrev:"Kraftfuld og tæt vin med modne bærfrugt og præg af peber og krydderurter. Også toner af lakrids og mentol. Ung og lidt rå og har godt af luft og en krydret kødret."****** 6 af 6 STJERNER - TESTVINDER - på FinansBureauet.dk"En vins årgang er...

    DKK 75,00 v/6 stk.
    DKK 85,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 79,00 v/2 stk.
    DKK 125,00 v/1 stk.
    Tilbud!

     5 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dkHENT PDF-UDGAVE"Nelliker og modne, sorte kirsebær i duften. Elegant og med lidt estragon i kanten. Blød og rund mundfornemmelse med en fin, frisk og fyldig, mørkt krydret frugt med stor dybde. Runde tanniner og en afdæmpet syre. Flot og saftig vin til...

    DKK 79,00 v/2 stk.
    DKK 125,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 275,00 v/2 stk.
    DKK 325,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    5 STJERNER - blandt de bedste julevine over 120 kr. på www.aov.dk"Mørke modne brombær og blåbær omgærdet af let animalske noter og patineret læder. God fylde og struktur i vinen der afslutter med en herligt krydret og mineralsk bid af grafit/cedertræ. Markant men balanceret alkohol, sødme og syre. En...

    DKK 275,00 v/2 stk.
    DKK 325,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 250,00 v/2 stk.
    DKK 295,00 v/1 stk.

    Vinhuset Guerrieri-Rizzardi er uden diskussion den mest prestigefyldte producent i det fremragende og samtidig meget smukke Veneto-område. Huset er samtidig blandt de mest ansete i hele Italien. Familien Guerrieri-Rizzardi har været kendt og forbundet med vinavl i mere end to århundreder, og huset er den dag i dag en af de betydeligste...

    DKK 250,00 v/2 stk.
    DKK 295,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 100,00 v/6 stk.
    DKK 175,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    5 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet 4 STJERNER i Smag & Behag 5 STJERNER af Thomas Ilkjær i Politiken 9 af 10 POINTS af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende 5 STJERNER - UGENS VIN - af Henrik Steen Andersen i Politiken 5 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk SØLVMEDALJE - Best in Class ved International...

    DKK 100,00 v/6 stk.
    DKK 175,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 150,00

      5 STJERNER af Jesper Bo Bendtsen i SPIS BEDRE" elegance fra Bordeaux til en rimelig penge. Har en dyb og fokuseret aroma af mørke blommer og brombær samt ristede fadnoter. God koncentration i smagen - igen med blommer, mere suppleret af mørk chokolade, læder og røget kød. Rank i strukturen med fin...

    DKK 150,00
    På lager
  • Vis her
    DKK 79,00 v/6 stk.
    DKK 100,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    5 STJERNER af Søren Frank i BerlingskeDanskervin fra Argentina imponerer til prisenSelv om Hans-Vinding Diers’ pas er både dansk og rødbedefarvet, er dansk ikke et af de i alt fem sprog, som den kosmopolitiske vinbonde taler flydende. Hans Vinding-Diers voksede op i Sydafrika og Bordeaux, hvor han fik vinen ind med...

    DKK 79,00 v/6 stk.
    DKK 100,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 80,00 v/6 stk.
    DKK 129,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    4 STJERNER af Jan Olsen på www.vinforum.dk"Intens duft af røde bær, peber, vanille.Mellemfyldig vin med pæn frugt og en smag, der er blød og behagelig." ANBEFALET - BEDST TIL PRISEN - i Mad & VennerI smagningen bedømte et enigt panel den som et glimrende match til julemaden, og Frontier vil især være...

    DKK 80,00 v/6 stk.
    DKK 129,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 99,00 v/6 stk.
    DKK 129,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    “Fragrant violet with a burst of redberryfruits lingering softly on a velvety texture.Barossa Valley Estate Grenache Shiraz Mourvèdre 2012 - 93 Points - Natalie MacLean, Canada's most renowned wine writerBarossa Valley Estate Grenache Shiraz Mourvèdre 2012 - 91 Points - Mike Bennie and Tyson Stelzer, AustraliaBarossa Valley Estate...

    DKK 99,00 v/6 stk.
    DKK 129,00 v/1 stk.
    På lager
  • Vis her
    DKK 60,00 v/2 stk.
    DKK 65,00 v/1 stk.
    Tilbud!

    Gouden Carolus Christmas 10,5% abv. Efter en pause på 38 år startede Het Anker igen med at brygge Christmas Ale. Det er en mørk rødbrun ale, lavet af de fineste malttyper, 3 forskellige humletyper og tilsat 6 forskellige urter og krydderier. Betegnes af mange som den bedste juleøl. Absolut en "Top World Beer".

    DKK 60,00 v/2 stk.
    DKK 65,00 v/1 stk.
    På lager
Viser 1 - 10 af 10